No Comments
JESEN NA BUNDEKU: Život uz zagrebački „Central Park“   

Jesen je idealno vrijeme za nove početke. Za nove životne odluke. Stoga ne čudi što mnogi upravo ovaj period u godini žele maksimalno iskoristiti. Neki razmišljaju o promjeni posla, a neki o promjeni adrese.

No, odluka o preseljenju nije nimalo lagana i ovisi o više faktora: ako se u postojećem naselju ne osjećate sigurno, ako stan u kojem živite ne odgovara vašim potrebama, ako je zgrada stara i neodržavana i ako se nalazi na lošoj mikrolokaciji unutar samog kvarta, ako u blizini nema važnih sadržaja kao što su trgovine, škole, dječji vrtići, parkovi, parking, restorani, muzeji i kino-dvorane ili, pak, ako su tramvajska ili autobusna linija na velikoj pješačkoj udaljenosti.

Pronaći stan koji odgovara vašoj financijskoj konstrukciji u naselju namijenjenom obiteljskom životu, koje zadovoljava sve navedene kriterije za mnoge je gotovo nemoguća misija. Pogotovo ako govorimo o užem ili širem centru Zagreba. No, to ne znači da morate živjeti na periferiji.

Iako se Novi Zagreb desetljećima smatrao betonskom spavanicom i getom, čini se da se u novozagrebačkim naseljima vodi tajni život, kojeg sve više mladih obitelji postaje svjesno. Naime, zahvaljujući dopuštenom divljem urbanizmu praktički u cijelom gradu, naročito u pretkriznim godinama, prepoznali smo sve prednosti starog plana iz 50-ih godina prošlog stoljeća, kada je Novi Zagreb definiran kao budući novi centar. U međuvremenu je to i postao: sva novozagrebačka naselja su urbanistički pametno planirana i sagrađena sa mnoštvom zelenila, a tijekom godina su oplemenjena sadržajima zbog kojih stanari više nemaju potrebu prelaziti Savu.

Među njima je i Središće, naselje koje se profiliralo kao jedan od najpoželjnijih kvartova u cijelom gradu. Glavni atribut svakako mu je lokacija. Nalazi se u neposrednoj blizini savskog nasipa, na samo 20-ak minuta pješačke udaljenosti od centra grada, odlično je prometno povezan te okružen raznim trgovačkim, ugostiteljskim, rekreacijskim, edukativnim i kulturnim sadržajima. Također, naselje je sve poželjnije za obitelji s malom djecom zbog kvalitetnih stambeno-poslovnih projekata u novogradnji koji nude iznadprosječno stanovanje, i to za tržišno prihvatljivu cijenu.

Posebno se ističe projekt Meandar, kompleks moderne arhitekture, kvalitetne gradnje i odlične ponude stanova čijim će stanarima na dohvat ruke biti sve potrebno za idealan obiteljski život: od manjih i većih trgovina, kafića i restorana, zelenila i parkova, dječjih vrtića i igraonica do, primjerice, škole stranih jezika. Gradi se i Odgojno-obrazovni kompleks Središće u sklopu kojega će se nalaziti Američka međunarodna škola te osnovna škola i vrtić za djecu iz Središća. Tu su i Avenue Mall, MSU i Bundek, koji neodoljivo podsjeća na poznato izletište i najveću zelenu površinu New Yorka, Central Park. Tako stanari Središća mogu uživati u raznim jesenskim manifestacijama, festivalima i radionicama za sve uzraste.

Kroz nekoliko godina, najavljeno je, na istočnoj strani Bundeka prema Mostu slobode realizirat će se i dodatni sadržaji, kao što su baseball igralište, adrenalinski i skate park, dodatno i još veće dječje igralište, biciklistički poligon i automodelarski centar, a sve će biti popraćeno šetnicama s odmorištima i sjenicama. Time će ovaj kvart biti urbanistički zaokružen i dovršen te dodatno učvrstiti titulu jedne od najpoželjnijih zagrebačkih lokacija za život.

Galerija