Znamo se često iznenaditi kada nam dođu računi za režije, nažalost, iznenađenje je najčešće neugodno. Srećom, postoje zanimljivi savjeti kako uštedjeti i imati više novca za potrebnije stvari. Svakako ih je korisno poslušati i krenuti s njihovom primjenom što prije.

 

Voda

Više puta mogli ste čuti kako je voda oskudan izvor koji polako nestaje. Isto tako, svjesni smo koliko vode i sami nepotrebno trošimo.

Standardni savjet je da ugasite vodu prilikom brijanja, pranja suđa, kose ili zubi. Nemojte je samo pustiti da teče.

U slučaju protočnog bojlera, problem leži u činjenici da svako novo gašenje vode znači i gašenje plamenika. Učestalo paljenje i gašenje tople vode smanjuje životni vijek plamenika. S druge strane, kod akumulacijskih bojlera preporučeno je odmah smanjiti nepotrebnu uporabu tople vode, posebno ako treba ostati vode za ostale ukućane.

Preporučeno je i postavljanje perlatora na slavinu. Ne košta mnogo, a mnogo ćete uštedjeti. Nije na odmet i svako malo provjeravati kamenac koji znatno može ‘dići’ režije.

Ako vam kaplje iz slavine – zamijenite brtve. Čak 6000 litara godišnje ćete uštedjeti. Zamijenite i stare vodokotliće s onima koji imaju manji kapacitet. Za vrijeme ljeta hladite vodu u plastičnim bocama umjesto da trošite velike količine vode dok ne dođete do željene hladnoće.

 

Grijanje

Rashladni uređaji i oni za grijanje veliki su potrošači energije.

Za vrijeme ljeta ne pretjerujte s rashlađivanjem prostorija. Preko zime ne otvarajte prozore ako vam je vruće, radije smanjite grijanje. Dokazano je da smanjenje temperature u prostorijama za 1°C, godišnje donosi uštedu od 5%.

 

Preko noći ili kada niste u kući možete smanjiti grijanje na 15 stupnjeva.

Naravno, radijatore čistite i pazite da nisu zaklonjeni zavjesama ili namještajem.

 

Svjetlo

Ne treba posebno naglašavati da ugasite svjetlo ako ne planirate biti u određenoj prostoriji. Koristite štedne i LED žarulje. Uštede sa štednim žaruljama mogu iznositi do 80%, dok s LED žaruljama i do 95%. Štedne žarulje traju i 10 do 15 puta duže od običnih, a LED do čak 50 puta duže.

 

Kućanski aparati

Najveći potrošač električne energije u kućanstvu je hladnjak. Provjerite je li barem 10-ak cm odmaknut od zida kako bi zrak nesmetano cirkulirao, a hladnjak bolje radio. Neka ne bude pokraj prozora ili u izravnom kontaktu sa suncem. Kada otvaramo hladnjak, često smo neodlučni što iz njega uzeti, ali probajte ga što kraće držati otvorenim.

Također, električne uređaje isključite iz struje ako ih ne koristite, čak i u stand-by načinu rada troši se nepotrebna energija.

Ako koristite dvotarifno brojilo optimalno je prati veš ili suđe za vrijeme niže tarife. Tada je cijena električne energije 50% niža, a uštede veće.

 

Postoji veliki broj korisnih i ‘handy’ savjeta, ali su navedeni i više nego dovoljni za prvu ruku i odličnu uštedu.

Bitno je da ako neki uređaj ne koristite – ugasite ga. Grijanje ne mora raditi, žarulja i TV ne moraju biti uključeni ako niste u određenoj prostoriji. Neka vam takve male stvari uđu u naviku i moći ćete vidjeti razlike u računima. Vrijedi štedjeti i zato vrijedi početi sa štednjom. Pomažete sebi i na kraju krajeva – planetu. Win-win situacija.

 

Ako nas želite kontaktirati vezano za kupnju stana, svoj upit nam možete poslati ovdje: meandar.com/kontakt