No Comments
Kada je najbolje kupiti stan?   

Odgovor na pitanje kada je najbolje kupiti stan je relativno kompleksan obzirom da kupnja stana ovisi o više različitih parametara. U tekstu koji slijedi, pokušati ćemo Vam približiti neke od osnovnih načela pri odluci kada kupiti stan.

Potreba
Prvi aspekt je aspekt potrebe za nekretninom obzirom da je potreba pokretač za ulazak u proceduru potrage i kupnje nekretnine. Potreba za nekretninom može biti višestruka: najčešće, radi se o potrebi za prvom i jedinom nekretninom u svrhu stanovanja, ali također kod nekih osoba ili obitelji, postoji potreba za drugom nekretninom u svrhu školovanja, odmora, ili u svrhu određene poslovne djelatnosti. Stoga, kupnja nekretnina ima smisla kada osvjestite Vašu osnovanu potrebu za stanom.

Namjena
Osvještenjem potrebe, istovremeno osvještavate i namjenu stana te na bazi iste, možete početi gledati nekretnine koje mikrolokacijski i cjenovno odgovaraju Vašoj namjeni. Ovdje smo naveli dva pojma koji zahtjevaju detaljnije pojašnjenje i sami su vrlo ključni pri donošenju odluke kada kupiti stan.

Mikrolokacija
Obzirom na namjenu, npr. stambenu namjenu za mladu obitelj, odlučiti ćete se za određena naselja koja Vam mikrolokacijski odgovaraju (strateška lokacija, povezanost, blizina javnog prijevoza, škola, vrtića, rekreativnih sadržaja, trgovina i svega ostaloga što direktno utječe na kvalitetu življenja). Neke željene mikrolokacije nemaju uvijek u ponudi stanove i obzirom na navedeno, nije uvijek dobar trenutak za kupnju (nedostatak izbora, mogućnost kupnje samo pokoje polovne nekretnine bez mogućnosti odabira tlocrta, pozicije, katnosti, itd.). Dobar primjer je upravo naše Središće koje zadnjih desetak godina privlači ogroman interes kupaca, posebice mladih obitelji, obzirom na prisutnost sadržaja koje smo ranije naveli. U zadnjih nekoliko godina nije bilo nove stanogradnje na mikrolokaciji i pored velike potražnje, nije bilo mogućnosti realizirati kupnju nekretnine koja bi u cijelosti odgovarala određenim potrebama tj. namjeni određene demografije kupca.

Cijena
Osim mikrolokacijskog aspekta, jedan od ključnih aspekata pri kupnji stana je upravo i cijena koja uvelike definira eventualne mogućnosti kupca. Kada govorimo o cijeni, uvijek mislimo u principu na omjer cijene i kvalitete, tj. ono što dobivate za određenu cijenu. Ista cijena stana po metru kvadratnom u dva različita naselja uz različitu kvalitetu mikrolokacije, infrastrukture, opreme i gradnje u konačnici ne znači istu cijenu – zbrojivši ono što za tu cijenu dobivate ili ne dobivate. Odluku o kupnji stana donosite kada osvjestite kvalitetan cjenovni omjer između plaćenog i dobivenog. Danas kupci zahtjevaju daleko veću kvalitetu nego prije deset godina ali istovremeno su osvješteniji po pitanju stvarne tržišne vrijednosti nekretnine te je važno naći optimalan omjer između ove dvije stavke. Na primjeru projekta Meandar, cijena stanova je niža nego prije 7-8 godina na istoj mikrolokaciji, uz veću kvalitetu gradnje, (kao rezultat napretka u segmentu izolacija i energetske učinkovitosti), što čini dobar omjer kvalitete i cijene.

Financiranje
Kod mnogih kupaca, nužna je participacija banaka za realizaciju kupnje nekretnine te je stoga u jednadžbi pitanja kada kupiti nekretninu, također bitno prepoznati dobar trenutak za realizaciju stambenog kredita po konkuretnim uvjetima. Za financiranje naših kupaca, pripremili smo posebne uvjete kreditiranja o kojima možete saznati više u sekciji financiranje ili dolaskom u naš prodajni ured.

Zaključak
Zaključno, odgovor na pitanje kada je najbolje kupiti stan direktno znači kada je najbolje ZA VAS kupiti stan, obzirom da navedena odluka, koja treba biti smještena u jedinici vremena (kada), je direktno vezana na Vašu potrebnu za stanom, namjenu stana, dostupnost nekretnina na željenoj mikrolokaciji u određenom trenutku, cijenu tj. omjer cijene, lokacije i kvalitete, te u slučaju financiranja putem kredita: kada su povoljne kamatne stope. Kada se gore navedeni segmenti poklope, tada je idealno kupiti stan. Obzirom na gore navedene aspekte, zaključujemo kako stambeni projekt Meandar zadovoljava sve gore-navedene parametre koji se tiču tržišta. Na Vama je osvijestiti samo vrijeme potrebe za nekretninom i njenu namjenu kako bi znali adekvatno birati veličinu, katnost, poziciju i orijentaciju Vašeg budućeg stana.

Što je bitno znati i gledati prilikom kupovine stana?
Kada donesete odluku o kupnji nekretnine na određenoj mikrolokaciji (obzirom na Vaše želje, potrebe i namjenu), pristupate procesu odabira optimalne nekretnine.

Riječ optimalna stvarno je ključna. Idealna nekretnina ne postoji već samo optimalna, obzirom na Vaše potrebe i namjenu. Kod kupovine stana, važno je gledati značajke mikrolokacije koje smo opisali u odgovoru na pitanje kada kupiti stan, zatim projektirane tehničke aspekte nekretnine te kvalitetu izvođenja samog projekta.

Kada govorimo o tehničkim aspektima, važan je tehnički opis nekretnine koji govori o načinu gradnje, tj. konstrukcije, te svim ostalim tehničkim detaljima koji uključuju izolacije, instalacije, vrstu grijanja i hlađenja te opremu (razni sustavi, stolarija, podovi, sanitarije, itd.). Važno je zaključiti da se radi o modernoj gradnji koja je u skladu s današnjim standardima stanogradnje koji vrlo brzo evoluiraju i rezultiraju velikim poboljšanjima, ponajviše u segmentima izolacija i energetske učinkovitosti. Provjerite koji je planirani energetski certifikat za objekt, kako su projektirani fasada, prozori, krovovi, liftovi, itd.

Nakon navedenog, bitno je osigurati da će predviđeni projekt biti realiziran tj. izgrađen na očekivanoj razini. Osim ako nemate strukovno znanje i mogućnost praćenja same kvalitete izgradnje, ovdje je ključan podatak o izvođaču radova, njegovom iskustvu i renomeu (tzv. track recordu). U slučaju izgradnje projekta Meandar, na našim stranicama je dostupan detaljan tehnički opis cijelog objekta i svih njegovih segmenata. Uz navedeno, gradnju vodi renomirani izvođač Tehnika d.d., koji svojim imenom i iskustvom garantira kvalitetu izvedbe koja će ispuniti i nadmašiti očekivanja današnjih kupaca.